top of page

Hoe kan ik meer sfeer in mijn badkamer krijgen?

De badkamer is meestal een ruimte waar functionaliteit voorop staat. We willen het er eerst en vooral hygiënisch en praktisch.

Maar daarnaast is het natuurlijk wel fijn als je badkamer ook een aangename ruimte is, die qua sfeer en karakter in het verlengde ligt van de rest van je woning.


Of je nu voor een volledige renovatie gaat, of enkel je bestaande badkamer wat gaat (re-)stylen, hier zijn wat tips en inspiratie om er meer sfeer binnen te brengen.



Mix it up


In de meeste badkamer is de basis recht, strak, wit en clean.

Wil je er graag meer persoonlijkheid, sfeer en huiselijkheid in brengen, dan is het vooral een zaak om elementen toe te voegen die daar wat tegengewicht aan kunnen geven.

Je kan daarvoor gaan spelen met de tegenpolen van strak, wit & clean:

  • zacht

  • organisch

  • ronde vormen

  • kleur

  • patina.


Wat & hoeveel precies, dat hangt een beetje af van je smaak & stijl.

Hou je van eenvoud, dan zullen enkele goedgekozen accessoires al veel effect hebben.

Is je stijl meer maximalistisch, landelijk, romantisch, of vintage, dan zal je waarschijnlijk wat meer uit de kast moeten gaan halen om die sfeer ook in je badkamer door te trekken.



Planten


Eén plant kan de sfeer in je badkamer al helemaal veranderen.

De organische vorm van een plant, doorbreekt al meteen een stukje de strakheid. Zet bvb een grote plant op een houten kruk, hang een pot aan het plafond, of laat een hangplantje naar beneden slingeren van op een wandplankje.




Natuurlijke materialen


Natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, sisal, riet,....werken rustgevend, en vormen vaak een mooi contrast met de meer cleane elementen van je badkamer.

Denk bvb aan houten legplankje(s), houten zeepschaaltje(s), bamboe opbergdozen, manden uit zeegras, een houten handdoekladder, een houten krukje naast het bad,...


(beeld:bloomandco.com.au )



Ronde vormen


Ronde vormen brengen zachtheid, en zorgen voor afwisseling. Het is dan ook een goed idee om te zorgen voor enkele ronde elementen in je badkamer. Dit kan je bijvoorbeeld doen in de vorm van ronde wasbekkens, ronde of gebogen spiegels, bolle lampjes of een ronde badmat.


(beeld:ABI interiors )



Kleur


Kleurgebruik heeft uiteraard een grote impact op sfeer, dus het loont zeker ook de moeite, om het klassieke badkamerwit aan te vullen met één of meerdere andere kleuren.


Moet je nog tegels kiezen, dan kan je gaan werken met gekleurde tegels, of met een combinatie van witte en gekleurde tegels.

Zacht grijsblauwe of grijsgroene tegels kunnen bijvoorbeeld heel mooi en rustgevend zijn in een badkamer.



Ook terracotta is een kleur die je tegenwoordig soms ziet opduiken in badkamers. Een kleur die warm aanvoelt en heel mooi is in combinatie met wit en hout.


(beeld: dudasenna)


Maar je hoeft je natuurlijk niet te laten beperken. Hou je van kleurrijk, gebruik dan gewoon de kleuren die je mooi vind, alles kan.




Behoud je je bestaande tegels, of vind je het een drempel om voor gekleurde tegels te kiezen, dan kan je eventueel ook met verf aan de slag.


Buiten de natste zones kan dat prima. Ben je de kleur beu, dan is ze snel weer weggewerkt met een verse lik verf. Dit ontwerp vind ik een mooi voorbeeld van het effect dat verf kan hebben:


(beeld: Dabito via Domino Magazine)


Het waw-effect in deze badkamer komt wel vooral door de combinatie van de groene wand en de groene vloertegels. Denk de groene vloer weg en het effect is helemaal anders. Rustiger, maar ook nog steeds mooi.


Ook onderstaande badkamerrenovatie vind ik een mooi voorbeeld van het effect dat kleur kan hebben. Startpunt was een bad met donkerblauwe tegels errond, en voor de rest was dit een doodgewone, witte badkamer. De vloer en de muren kregen een lik verf. Aangevuld met een mooi badkamermeubel en fantasierijke accessoires, levert het een heel kleurrijk en persoonlijk resultaat op.




(beeld: Kate Pearce via Domino Magazine)



Ben je daarentegen iemand die het graag sober houdt, dan is het vaak al voldoende om wat kleur te gaan toevoegen door middel van accessoires. Zoals bv. badhanddoeken in een mooie kleur.


(beeld: @bettina_brent)


Als je deze afbeelding bekijkt, zie je dat de aantrekkingskracht bijna volledig in de styling zit: weelderige planten, een boho juten mat, een mooie terracotta handdoek, een houten plank. Rechts ook nog een hint van een houten handdoek-ladder. De basis is hier zéér eenvoudig: wit bad, witte tegels, grijze vloer. Het zijn de accessoires die deze badkamer uitnodigend maken.



Patina


Wanneer vintage, retro of tweedehands deel uitmaken van je woonstijl , dan loont het zeker de moeite om dit ook in je badkamer te proberen integreren.


Iets wat je dan bijvoorbeeld kan doen, is het hergebruik van een oud houten meubel als wastafelmeubel.

Dit levert meteen een boeiend contrast op, tussen het gladde porselein en het mooi gepatineerde hout.


(beeld: @emilysnetz)


Heb je geen tijd of zin om op zoek te gaan naar een geschikt oud meubel, dan kan je het effect ook bereiken met nieuw meubilair, door hout te kiezen met een vintage uitstraling, zoals teak of walnoot. En er zijn zelfs ook nieuwe wastafelmeubels op de markt die de look van een mid-century dressoir perfect imiteren!


Daarnaast kan patina natuurlijk ook van kleinere elementen komen. Een oud krukje, een brocante spiegel, een oud medicijnenkastje,...




Brighten it up


Als je spreekt over sfeer, mag je natuurlijk het aspect verlichting niet over het hoofd zien. Naast functioneel, is verlichting ook een belangrijke sfeermaker.


Ga je renoveren, let er dan zeker op voldoende verlichtingspunten te voorzien. Niet alleen voor algemene verlichting, maar ook voor sfeerlicht, dat je idealiter kan dimmen, of apart aan- en uit schakelen.


In elke andere ruimte in huis, ben ik fan van het werken met voornamelijk losse lampen, die je her en der in de ruimte verspreidt.

In de badkamer moet je natuurlijk wel wat meer uitkijken, en kan je niet zomaar een sfeerlamp gaan neerplanten. In natte ruimtes moeten lampen voor de veiligheid een IP waarde hebben, die afhangt van hun nabijheid tot een waterpunt.

Daarom opteer je in een badkamer beter voor wandlampjes, en/of een aantal aparte spotjes als sfeerverlichting.


Heb je geen renovatieplannen, en is het zonder ingrijpende werken geen optie om extra lichtpunten te installeren, dan kan het een optie zijn om je basisverlichting aan te vullen met iets van draadloze sfeerverlichting.


Je vindt tegenwoordig veel leuke, draadloze verlichting voor buiten. Sommige modellen zou je ook prima als sfeerverlichting kunnen gebruiken in de badkamer.

Blijf wel voorzichtig, zeker als je kinderen in huis hebt. Let op de IP waarde, en houd de lamp uit de buurt van de natste zones.


Je zou bv. kunnen opteren voor een draadloze lamp die je ophangt aan een wand- of plafondhaak, of voor een klein tafellampje op een legplank.


(van links naar rechts: Sponge van Nordlux, Bossa van New Garden, Dentelles van Atelier Pierre)


Wat ook een optie kan zijn, zijn draadloze wandlampjes. Daarbij is het aanbod wat geschikt is voor vochtige ruimtes momenteel nog heel beperkt, dus het is even zoeken. Maar ik vermoed dat dit aanbod de komende tijd zeker nog zal uitbreiden.


(van links naar rechts: oplaadbare wandlamp bij Straluma, Saona wall van New Garden, Aplô van Fermob, met wandhouder)


Heb je nog andere ideeën of suggesties? Vragen? Laat het zeker weten in de comments!





Ceci n'est pas un interieurblog

(comme les autres)

Dit is de blog-hoek van mijn website. Hier deel ik hands-on tips &  advies, voor het inrichten van je woning.

Ik hoop je te  inspireren om je persoonlijkheid in je interieur te durven leggen. 

Daarnaast wil ik ook mijn kennis op een toegankelijke manier delen.   

Dat alles, vanuit mijn soms ietwat tegendraadse visie op interieur.

Recente posts

Tags

Categorieen

bottom of page